[...] którego synteza jest uzależniona od podaży kwasu pantotenowego w diecie. Kwas pantotenowy jako składnik koenzymu A wpływa na przemiany tłuszczowo-białkowe obniżając znacznie poziom cholesterolu, a także wspomagając preces pigmentacji włosów zapobiega ich siwieniu. Bierze udział w syntezie hormonów sterydowych i innych związków chemicznych. [...]
[...] którego synteza jest uzależniona od podaży kwasu pantotenowego w diecie. Kwas pantotenowy jako składnik koenzymu A wpływa na przemiany tłuszczowo-białkowe obniżając znacznie poziom cholesterolu, a także wspomagając preces pigmentacji włosów zapobiega ich siwieniu. Bierze udział w syntezie hormonów sterydowych i innych związków chemicznych. [...]
Mleko: biały morderca Od wielu lat światowe społeczeństwo jest bombardowane nieustanną propagandą na temat zbawiennego wpływu krowiego mleka na ludzki organizm. Zrobiono z niego niemal eliksir życia, bez którego nie jest możliwa normalna egzystencja. Tymczasem okazuje się, że rzeczywistość jest zupełnie inna niż ta, którą jesteśmy bez przerwy [...]
[...] którego synteza jest uzależniona od podaży kwasu pantotenowego w diecie. Kwas pantotenowy jako składnik koenzymu A wpływa na przemiany tłuszczowo-białkowe obniżając znacznie poziom cholesterolu, a także wspomagając preces pigmentacji włosów zapobiega ich siwieniu. Bierze udział w syntezie hormonów sterydowych i innych związków chemicznych. [...]
[...] bezpieczeństwa stosowania. Z tego też względu suplementem zainteresowali się naukowcy. Wyniki były szokujące: nastąpiły zmiany testosteronu. Złe skutki dotyczyły zwiększenia poziomu estrogenów i zmniejszenia poziomu hormonu utlenizującego (sterującego pracą testosteronu). Naukowcy ostatecznie wykazali, że przyjmowanie doustne tego suplementu [...]
[...] serca, raka i innych dolegliwości. Równocześnie, doktorzy ci pokazują, że standardowa dieta o niskiej zawartości tłuszczu - oparta na konsumpcji kurczaków i ryb - redukuje poziom cholesterolu tylko o 5%. Zalecane zmiany podstawowych wskazań dietetycznych dla Amerykanów przedłożone dla: Doradczego Komitetu ds. Kierunków Dietetycznych, [...]
[...] podzielony na kilka części: A) Podstawowe informacje o kreatynie. B) Długotrwałe stosowanie kreatyny. C)Osoby odczuwające vs nieodczuwające działanie kreatyny. D) Maksymalny poziom kreatyny. E) Faza ładowania vs bez fazy ładowania. F) Przed vs po treningu. G) Maksymalizowanie działania kreatyny. H) Kreatyna vs kofeina. I) Czas wypłukania. J) [...]
[...] pobudza transport aminokwasów do komórek. Przeciwdziała powstawaniu otyłości gdyż ogranicza odkładanie tłuszczów. Chrom zapobiega powstawaniu miażdżycy przez regulację poziomu lipidów w krwi oraz wpływa na utrzymanie równowagi pomiędzy poziomem cholesterolu LDL i HDL. Wchodzi w skład enzymów np. trypsyny oraz stymuluje aktywność innych. [...]
[...] poszedł byś spać z powodu znacznej senności zalecam wykonanie krzywej glukozowo insulinowej w celu wykluczenia problemu z tym związanego. Zarówno podwyższony jak i obniżony poziom glukozy czy insuliny to czerwona lampka, że jest jakiś problem. Dodatkowo polecam wykonanie hemoglobiny glikowanej która pokaże nam czy problem jest od dłuższego [...]
Słowo wyjaśnienia: Kreatyna jest transportowana do mięśni przez specjalne transportery. Ich aktywność zależy od poziomu sodu i na przykład większy poziom sodu poza komórkami mięśniowymi nasila transport kreatyny do mięsni. Kilka badan pokazało, że kofeina zwiększa pozakomórkowy poziom sodu,tak, więc wysnuto hipotezę, że kofeina może nasilać [...]
Może komuś sie przyda : Mleko: biały morderca Od wielu lat światowe społeczeństwo jest bombardowane nieustanną propagandą na temat zbawiennego wpływu krowiego mleka na ludzki organizm. Zrobiono z niego niemal eliksir życia, bez którego nie jest możliwa normalna egzystencja. Tymczasem okazuje się, że rzeczywistość jest zupełnie inna niż ta, którą [...]
KONIECZNIE przeczytajcie całość ! Ja sam nie wiem co o tym myśleć. Zmienia on całkiem moje spostrzeżenia na temat kulturystyki. Zobaczcie sami. Od wielu lat światowe społeczeństwo jest bombardowane nieustanną propagandą na temat zbawiennego wpływu krowiego mleka na ludzki organizm. Zrobiono z niego niemal eliksir życia, bez którego nie jest [...]
[...] że u osób ćwiczących wymiana azotu jest znacznie wzmożona. Tłuszcz jest bardzo łatwo przetwarzany i powoduje bardzo mały efekt termiczny, białko natomiast wykazuje najwyższy poziom efektu termicznego. Szacunkowa liczba, którą należy wziąć pod uwagę to około 10% z całego dziennego bilansu kalorycznego, należy jednak pamiętać, że im więcej w diecie [...]
[...] Mówi. Nerki są odpowiedzialne za balans płynów i utrzymywanie relatywnie neutralnego pH w organizmie. Właśnie tutaj zaczyna być ciekawie. Kiedy kwasowe pożywienie obniża poziom pH w organizmie, nerki usiłują skoordynować próby zbuforowania tej kwasowości. Kości uwalniają wapń i magnez w celu przywrócenia alkaliczności, mięśnie są zmuszone do [...]
Mleko.. Czy naprawdę wiemy o nim wszystko ? Od wielu lat światowe społeczeństwo jest bombardowane nieustanną propagandą na temat zbawiennego wpływu krowiego mleka na ludzki organizm. Zrobiono z niego niemal eliksir życia, bez którego nie jest możliwa normalna egzystencja. Tymczasem okazuje się, że rzeczywistość jest zupełnie inna niż ta, którą [...]
[...] po treningu. Ale to nie wszystko… L-cysteina, selen, przy udziale witaminy C w swej innowacyjnej, super zaawansowanej formie (PureWay-C®), zapewnią Ci utrzymaną na wysokim poziomie, syntezę glutationu, a kompleks witamin - wit.B6, B12, kwas foliowy, niacyna jeszcze bardziej nasilą potreningową syntezę białek. VIT-A-MIN SuperCharge = [...]
[...] Na przyswajalność minerałów wpływa wiele czynników. Na zdolność organizmu do wchłaniania składników mineralnych mają wpływ różne składniki odżywcze: od witaminy D zależy poziom przyswajania wapnia; żywność, która dostarcza witaminy C, pomaga w przyswajaniu żelaza, a szczególnie żelaza niehemowego występującego w produktach roślinnych ( żelazo [...]
[...] dobrze jest pić wody zwierające większe ilości wodorowęglanów nawet do 2000 mg/l. Ale należy ich unikać przy niedokwasocie. Siarczany Ich działanie jest zauważalne od poziomu około 250 mg/litr. Mają pozytywne oddziaływanie na pracę wątroby i trzustki. W znacznej ilości wód ten składnik mineralny występuje w bardzo małych ilościach. Jod [...]
[...] jest jasnożółta, ma odczyn zasadowy, nie podrażnia tkanek, z którymi się styka. W stanach chorobowych natomiast charakteryzuje się ciemniejszym kolorem - osiągając najwyższy poziom toksyczności, kiedy jest ciemnozielona lub czarna - kwaśnym odczynem i podrażniającym działaniem na tkanki. Ciemna żółć wywiera wyłącznie negatywny wpływ na organizm. [...]
[...] mięśnie powoduje spadek ilości glikogenu do około 0,6g na 100g mięśnia. Po takim wysiłku i diecie, gdy zaczynam spożywać duże ilości węglowodanów przy dużej ilości płynów poziom glikogenu reguluje się wyżej niż normalnie 3,5-4g glikogenu na 100g mięśnia(znane już nam z CKD i innych diet zjawisko nadkompensacji). Należy pamiętać, że każde 1g [...]